Su'esu'eina o le Malaga Lilo a Myanmar: Tulaga Fa'aleaganu'u ma Su'esu'ega Fa'asolopito o Tusitusiga Burmese

O mea o lo'o mulimuli mai ua fa'aliliu mai le fa'aSaina e ala i le fa'aliliuga masini e aunoa ma le toe fa'asa'oina.

O lenei tusiga o le a suʻesuʻeina le malaga lilo a Myanmar, e taulaʻi i le tofi faʻaleaganuʻu ma suʻesuʻega faʻasolopito o le tusitusiga a Burmese. Muamua, o uiga ma le evolusione o tusitusiga a Burmese e talanoaina mai le amataga ma le atinaʻeina o tusitusiga. Lona lua, e su'esu'e le so'otaga ma le a'afiaga o le tusitusi ma le aganu'u. Ona, suʻesuʻeina lea o le matafaioi ma le tulaga o le tusitusi i le talafaasolopito o Burma. Ma le mea mulimuli, o le tofi ma le atinaʻeina o tusitusiga a Burmese e suʻesuʻeina mai le vaaiga a le sosaiete faʻaonaponei.

1. Le Afuaga ma le Atina'eina o Tusia Burmese

O le amataga oTusia Burmae mafai ona toe foʻi i tua i tagata Initia anamua ma le aganuu Brahmin, na aʻafia e Pali ma Sanskrit, ma faʻatupuina ai se faiga faʻapitoa a Burmese tusitusi. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le tala faasolopito, o le tusitusiga Burmese ua faʻaauau pea ona faʻaleleia ma atinaʻe, faʻaalia foliga o tusitusiga Burmese faʻaonaponei.
I le faagasologa o le atinaʻeina o le tusitusi, o le faiga o tusitusiga a Burmese na faia foi suiga taua, mai le uluaʻi togitogiga i luga o papa maʻa i le tulaʻi mai o tusi pepa, ma le faʻasalalauina ma le faʻaogaina o le lautele o le tusitusiga Burmese ua faʻalauteleina.
O le atinaʻeina o tusitusiga a Burmese na i ai se sao taua i le talafaasolopito, e le gata o le faamaumauina o le talafaasolopito ma le aganuu a Myanmar, ae o le faʻalauiloaina foi o le manuia ma le atinaʻeina o aganuu a Myanmar, ma faia ai sao taua i le alualu i luma o le sosaiete Myanmar.

2. O le So'otaga ma le A'afiaga i le va o Tusitusi ma Aganu'u

O le tusitusiga a Burmese e feso'ota'i vavalalata ma le aganu'u, ma o le faiga o tusitusiga a Burmese o lo'o i ai fa'amatalaga fa'aleaganu'u mauoa e atagia ai manatu fa'ale-aganu'u ma fa'atatauga o tagata Burmese. E ala i tusitusiga a Burmese, e mafai ai e tagata ona aʻoaʻoina uiga uiga ese o le aganuu a Burmese.
O le fa'aogaina o le tusitusiga a Burmese e iai fo'i se fa'ailoga fa'apitoa i le siosiomaga ma fa'ata'ita'iga tau amio a le sosaiete Burmese, ma o fa'amatalaga o lo'o tu'uina mai e tusitusiga e iai sona aafiaga taua i manatu fa'aletagata. O le mea lea, o le puipuia ma le mauaina o le tusitusiga Burmese o se auala taua e faatumauina ai tu ma aganuu a Myanmar.
E ala i le su'esu'eina ma le su'esu'eina o tusitusiga a Burmese, e mafai ai e tagata ona malamalama atili ma iloa le aganu'u a Burmese, fa'alauiloa feso'ota'iga ma fegalegaleaiga i le va o aganu'u eseese, ma fa'alautele le atina'e eseese o aganu'u.

3. Le Matafaioi ma le Tulaga o Tusitusi i le Talafaasolopito o Myanmar

I le tala faasolopito o Myanmar, o le tusitusi e masani lava ona faia se sao taua, e le gata o le faamaumauina o tala faasolopito ma tu masani faaleaganuu, ae o loʻo avea foi ma meafaigaluega taua mo le atinaʻeina o faiga faʻapolokiki, tamaoaiga, ma agafesootai. O le atinaʻeina o tusitusiga a Burmese e fesoʻotaʻi vavalalata ma le atinaʻeina o le talafaasolopito o Burmese.
I aso anamua, o tusitusiga a Burmese o se meafaigaluega mo taʻitaʻi e fai ai le pule ma tuʻuina atu tulafono, faʻapea foʻi ma se auala taua o faʻasalalauga faʻalelotu, e vavalalata ma le salalau ma le atinaʻeina o le lotu Puta. O le tusitusiga Burmese o loʻo umia se tulaga maualuga i sosaiete.
Faatasi ai ma suiga i le tala faasolopito, ua faasolosolo malie ona suia le tulaga o tusitusiga Burmese, ma ua toe suʻesuʻeina ma tuufaasolo tu ma aganuu masani. I le taimi lava e tasi, i le sosaiete faʻaonaponei, o le tusitusiga a Burmese o loʻo i ai foi se sao taua i fanua fou.

4. O le Tofi ma le Atinaʻeina o Tusitusiga Burmese i Sosaiete Faʻaonaponei

I totonu o sosaiete faʻaonaponei, faʻatasi ai ma le atinaʻeina o tekinolosi ma le aʻafiaga o aganuʻu, o loʻo feagai le tusitusiga a Burmese ma luitau fou ma avanoa mo atinaʻe. O le fa'afefea ona fa'atosina ma atina'e tusitusiga Burmese ua avea ma fa'apopoleina lautele i le sosaiete.
I le tasi itu, o le a'oa'oina ma le fa'alauiloaina o tusitusiga a Burmese e tatau ona fa'amalosia e fa'alautele ai le silafia ma le malamalama o tagata i tusitusiga a Burmese, fa'aosofia ai lo latou alofa ma le puipuiga o tu ma aga a Burmese. I le isi itu, e ala i le tuʻufaʻatasia o auala faʻaonaponei faʻaonaponei, o le a matou faʻalauiloaina le faʻaogaina numera o tusitusiga a Burmese ma faʻalauteleina lona mana faʻasalalau i luga o faʻasalalauga fou ma luga o le initaneti.
E ala i taumafaiga faifaipea ma su'esu'ega, o le a sili atu ona fetuutuuna'i le tusitusiga a Burmese i mana'oga o sosaiete fa'aonaponei, mautofi ma atina'e aganu'u a Burmese, ma fa'aalia ai le malosi ma le matagofie fou.

E ala i le suʻesuʻeina o le malaga lilo a Myanmar, ua matou maua ai se malamalamaga loloto o measina faaleaganuu ma suʻesuʻega faʻasolopito o tusitusiga a Burmese. O le tusitusiga a Burmese o loʻo tauaveina ai measina faʻale-aganuʻu ma tala faasolopito, ma o se vaega taua o tu ma aganuu a Myanmar. I sosaiete fa'aonaponei, e tatau ona tatou fa'atauaina ma puipuia le tusitusiga a Burmese, fa'atosina ma atina'e tu ma aga a Burmese, ma fa'apupulaina i le malosi fou ma le malosi i le vaitau fou.


Taimi meli: Au-08-2024